Blåbärskaka med färskostglasyr

Jag har knåpat med ett blåbärskakrecept, som jag nu har fått ihop. Kakan blir saftig och smakrik; med färskostglasyr ovanpå är den oemotståndlig! Nästa gång ska jag pröva att rulla blåbären i lite mjöl och se ifall de då inte sjunker så mycket. Lyckost den som har blåbär runt husknuten!

 

Det här behöver du till cirka 8 bitar (Ø 20 cm):

  • 3 st normalstora ägg (cirka 58 g/st)
  • 1½ dl strösocker
  • 150 g smör
  • 1 dl råsocker
  • ¼ tsk vaniljpulver (alt. ¾ tsk vaniljsocker)
  • 3½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1½ dl mjölk
  • 125 g blåbär

                              ***

  • 100 g smör
  • 133 g ost av Philadelphia-typ
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • ⅓ tsk vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)

                              ***

  • färska blåbär till garnering

 

Ta i förväg fram ägg, smör och mjölk, så att alla ingredienser är rumsvarma när du sätter igång.

Sätt ugnen på 175 °C. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör därefter smör, råsocker och vaniljpulver poröst i en bunke för sig. Rör sedan ner äggmeten i smörröran, lite i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta och vänd ner mjölblandningen i smeten omväxlande med mjölken. Varva med blåbär i en smord, bröad bakform, 20 cm i diameter. Grädda längst ner i ugnen i 45-55 minuter tills kakan inte längre är kladdig i mitten. Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den på ett galler att svalna fullständigt. 

Vispa ihop alla ingredienserna till glasyren och bred ett tjockt lager över kakan, när den har svalnat helt och hållet. Garnera med färska blåbär.

Taggar: Bakverk, blåbär;

Kommentera inlägget här :

Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen