Viol- och lakritspannacotta

I glädje över att ha hittat violarom köpte jag två relativt stora flaskor. Hmm… Det kommer att bli ganska många violrecept framöver. Tur att viol är så gott! Smaken bryter fint mot både choklad och lakrits, såsom i den här viol- och lakritspannacottan – snudd på oförglömlig! Vegegelen kan bytas ut mot 1 krm agar agar-pulver i vardera pannacottan; ta då ⅓ dl mjölk istället för ¼ dl och låt blandningen sjuda i 2-3 minuter tills temperaturen stigit till 85 °C och agar agarn helt har lösts upp.

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

  • 1 msk strösocker
  • 1½ msk muskovadosocker
  • 1¾ tsk lakritspulver
  • 1 tsk kakao
  • ⅓ tsk Vegegel
  • 2 dl vispgrädde
  • ¼ dl mjölk
  • ev. svart vegetabilisk hushållsfärg

                                  ***

  • 2 dl vispgrädde
  • ¼ dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 ml violarom
  • ⅓ tsk Vegegel
  • ev. lila vegetabilisk hushållsfärg

                                  ***

  • kanderade violblad till garnering

 

Börja med lakritspannacottan: Blanda socker, lakritspulver, kakao och Vegegel i en kastrull så att det blir klumpfritt. Tillsätt grädde och mjölk och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning på medelhet spisplatta. Låt småkoka en halv minut. Ta av från värmen och tillsätt om du vill lite hushållsfärg. Häll sedan upp i portionsskålar. Ställ i kylskåp att stelna under minst 2 timmar.

Gör därefter violpannacottan: Mät upp grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, violarom och Vegegel och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning på medelhet spisplatta. Låt småkoka en halv minut. Ta av från värmen och tillsätt om du vill lite hushållsfärg. Låt svalna litegrand och häll innan det börjar stelna försiktigt i portionsskålarna med lakritspannacotta. Ställ i kylskåp att stelna under minst 2 timmar till.

Garnera med kanderade violblad; hur du gör dem själv kan du läsa om här.

Taggar: Pannacotta utan gelatin, agar agar, vegegel;

Lakritspannacotta

Mera lakrits! Nu tillsammans med kakao och mörkt muscovadsocker i en krämig pannacotta. Jag kombinerar den gärna med violpannacotta till en vackert skiktad, tvåfärgad dessert. Vegegelen kan bytas ut mot 2 krm agar agar-pulver; ta då istället ½ dl mjölk och låt blandningen sjuda i 2-3 minuter tills temperaturen stigit till 85 °C och agar agarn helt har lösts upp. För en lite fastare pannacotta: ta ¾ tsk Vegegel alternativt 2¼ krm agar agar-pulver.

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

  • 2 msk strösocker
  • 3 msk muskovadosocker
  • 3½ tsk lakritspulver
  • 2 tsk kakao
  • ⅔ tsk Vegegel  
  • 4 dl vispgrädde
  • ⅓ dl mjölk
  • ev. svart vegetabilisk hushållsfärg

 

Blanda socker, lakritspulver, kakao och Vegegel i en kastrull så att det blir klumpfritt. Tillsätt grädde och mjölk och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning på medelhet spisplatta. Låt småkoka en halv minut. Ta av från värmen och tillsätt om du vill lite hushållsfärg. Häll sedan upp i portionsskålar. Ställ i kylskåp att stelna under minst 2 timmar. Servera förslagsvis med hallon.

 

 
Taggar: Pannacotta utan gelatin, agar agar, vegegel;

Vegegel – kanske inte så dumt ändå

Jag skrev ner Dr Oetkers Vegegel härom veckan … Nu har jag prövat att använda det igen och pannacottorna som jag gjorde blev riktigt bra – krämiga, precis så som jag vill ha dem. Förutsättningen för att lyckas med Vegegel är att man tar tillräckligt lite: inte så mycket som det står på förpackningen att man ska ta, utan knappt två tredjedelar av den mängden och lite mindre än så om det ingår mjölkprodukter; karragenan, som är en av beståndsdelarna i Vegegel, kan nämligen interagera med mjölkproteiner så att den gelé som bildas blir fastare än annars.

Taggar: vegegel;
Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen