Chokladkaka med valnötscrème

Vem kan motstå en mjuk, saftig kaka med krämig topping? Inte jag! Igår bakade jag en mörk chokladkaka med en luftig valnötscrème, som jag länge har haft i tankarna. Den blev precis så god som jag hade tänkt mig – en av dotterns nya favoritkakor.

 

Det här behöver du till cirka 8 bitar (Ø 20 cm):

  • 3 st normalstora ägg (cirka 58 g/st)
  • 1½ dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 dl råsocker
  • ¼ tsk vaniljpulver (alt. ¾ tsk vaniljsocker)
  • 2¾ dl vetemjöl
  • 5½ msk kakao
  • 2¼ tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 1½ dl mjölk

                                  ***

  • 100 g skalade valnötter
  • 133 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 st äggvita (cirka 35 g)
  • ⅓ dl strösocker

                                  ***

  • valnötter och chokladspån till garnering

 

Ta i förväg fram ägg, smör och mjölk, så att alla ingredienser är rumsvarma när du sätter igång.

Sätt ugnen på 175 °C. Rosta nötterna i ugnen medan den värms upp. När ugnen är varm, brukar nötterna vara klara (annars låter du dem stå inne lite till). Ta ut och ställ åt sidan.  

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör därefter smör, råsocker och vaniljpulver poröst i en bunke för sig. Rör sedan ner äggmeten i smörröran, lite i taget. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta och vänd ner mjölblandningen i smeten omväxlande med mjölken. Häll i en smord, bröad bakform, 20 cm i diameter. Grädda längst ner i ugnen i 45-55 minuter tills kakan inte längre är kladdig i mitten. Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den på ett galler att svalna fullständigt.  

Mal nötterna till crèmen. Rör smör och florsocker slätt och ljust. Blanda äggvita och socker och vispa till en marängsmet i vattenbad tills temperaturen har stigit till 65 °C. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills smeten är rumstempererad. Rör ner de malda nötterna i smörröran och vänd slutligen försiktigt ner marängsmeten.

Bred crèmen över kakan, när den har svalnat helt och hållet. Garnera med valnötter och chokladspån.  

Kommentera inlägget här :

Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen