
Vegegelen kan bytas ut mot 2 krm agar agar-pulver; ta då istället ½ dl mjölk och låt blandningen sjuda i 2-3 minuter tills temperaturen har stigit till 85 °C och agar agarn helt har lösts upp. För en lite fastare pannacotta: ta ¾ tsk Vegegel alternativt 2¼ krm agar agar-pulver; dessa lite större mängder kan behövas, om du vill kunna stjälpa upp din pannacotta.
Det här behöver du till 4-6 portioner:
- 4 dl vispgrädde
- ⅓ dl mjölk
- 4 msk strösocker
- ⅔ tsk vaniljpulver (alt. 1 st vaniljstång)
- ⅔ tsk Vegegel
***
- ¾ dl strösocker
- 1½ msk vatten
- 1½ dl vispgrädde
- ¾ dl ljust muscovadosocker
- 33 g smör
***
- pecannötter att toppa med
Börja med pannacottorna: Mät upp grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljpulver och Vegegel och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning på medelhet spisplatta. Låt småkoka en halv minut. Ta av från värmen och häll omedelbart upp i portionsskålar. Ställ i kylskåp att stelna under minst 2 timmar.
Gör under tiden kolasåsen: Mät upp strösocker och vatten i en liten kastrull och koka upp på svag värme utan att röra om. Värm under tiden grädden. Låt sockerlagen koka tills den har karamelliserats; färgen ska bli gyllenbrun. Ta av från värmen och tillsätt den varma grädden samt muskovadosocker och rör om tills sockret har smält. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt kolan småkoka 3-5 minuter. Ta av från värmen igen och tillsätt smör. Rör om tills smöret har smält och det hela har blandats. Häll upp i en skål och låt kolan svalna i rumstemperatur. (Förvara i kylskåp och ta fram en god stund innan servering, om du gör den lång tid i förväg.)
Rosta därefter pecannötterna: Värm ugnen till 200 °C och rosta nötterna i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills de har fått fin färg. Hacka dem grovt, när de har svalnat.
Innan servering: Häll försiktigt kolasås ovanpå pannacottorna och toppa med hackade pecannötter.
Ser jättegott ut!