Vaniljpannacotta med kolasås och rostade pecannötter

 
Jag måste erkänna att jag inte tycker om salt kola. Och när jag hade gjort dulce de leche-fyllda chokladkakor med havssalt härom veckan, så skrapade jag av saltet … Men jag älskar kolasås! Till gräddig vaniljglass eller – som här – en till len och krämig vaniljpannacotta. Lite rostade pecannötter ovanpå och lyckan är gjord!

Vegegelen kan bytas ut mot 2 krm agar agar-pulver; ta då istället ½ dl mjölk och låt blandningen sjuda i 2-3 minuter tills temperaturen har stigit till 85 °C och agar agarn helt har lösts upp. För en lite fastare pannacotta: ta ¾ tsk Vegegel alternativt 2¼ krm agar agar-pulver; dessa lite större mängder kan behövas, om du vill kunna stjälpa upp din pannacotta.

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

  • 4 dl vispgrädde
  • ⅓ dl mjölk
  • 4 msk strösocker
  • ⅔ tsk vaniljpulver (alt. 1 st vaniljstång)
  • ⅔ tsk Vegegel 

                              ***

  • ¾ dl strösocker
  • 1½ msk vatten
  • 1½ dl vispgrädde
  • ¾ dl ljust muscovadosocker
  • 33 g smör

                              ***

  • pecannötter att toppa med

 

Börja med pannacottorna: Mät upp grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljpulver och Vegegel och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning på medelhet spisplatta. Låt småkoka en halv minut. Ta av från värmen och häll omedelbart upp i portionsskålar. Ställ i kylskåp att stelna under minst 2 timmar.

Gör under tiden kolasåsen: Mät upp strösocker och vatten i en liten kastrull och koka upp på svag värme utan att röra om. Värm under tiden grädden. Låt sockerlagen koka tills den har karamelliserats; färgen ska bli gyllenbrun. Ta av från värmen och tillsätt den varma grädden samt muskovadosocker och rör om tills sockret har smält. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt kolan småkoka 3-5 minuter. Ta av från värmen igen och tillsätt smör. Rör om tills smöret har smält och det hela har blandats. Häll upp i en skål och låt kolan svalna i rumstemperatur. (Förvara i kylskåp och ta fram en god stund innan servering, om du gör den lång tid i förväg.)

Rosta därefter pecannötterna: Värm ugnen till 200 °C och rosta nötterna i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills de har fått fin färg. Hacka dem grovt, när de har svalnat.

Innan servering: Häll försiktigt kolasås ovanpå pannacottorna och toppa med hackade pecannötter. 

Taggar: Pannacotta utan gelatin, kola, pecannötter, vanilj;

Kommentarer :

#1: hannaly // en inredares tankar

Ser jättegott ut!

Svar: Kul att höra! Bilden luras inte ...
Anna

skriven
#2: felicia

mums!

Svar: :-) Kul att du hittat till min blogg!
Anna

skriven
#3: Marie Bergman - Om livet på Cypern

Åh så himla gott =)

Svar: :-) Ibland får man till det. Roligt att du kommenterade! Man är ju alltid nyfiken på vad andra tycker om det man gör.
Anna

skriven
#4: Terese Anving

Det där lät ju helt vansinnigt gott! Måste provas. Och tipsen för saftigare och godare kanelbullar ska jag också prova. Kram!

Svar: Vad roligt att du vill prova! Vill gärna höra vad du tyckte, om det blir av. Pannacottan blev riktigt lyckad - supergod, om man får säga det själv! Ifall kolasåsen klumpar sig, är det bara att fortsätta att röra medan man värmer - det brukar lösa upp sig. Kram!
Anna

skriven
#5: Eva

Det såg gott ut. Måste testa till helgen.

Tack för att du delar med dig av recept.

skriven
#6: Amanda

Det såg gott ut! :)

skriven

Kommentera inlägget här :

Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen