
Det här behöver du till cirka 40 skorpor:
- 100 g smör
- 1⅔ dl strösocker
- ¼ tsk vaniljpulver (alt. ¾ tsk vaniljsocker)
- 2 st normalstora ägg (cirka 58 g/st)
- 1 st äggula (cirka 17 g)
- 5 dl vetemjöl
- 1¼ tsk bakpulver
- 100 g mjölkchoklad, grovt hackad
- 100 g skalade pistagenötter (osaltade)
- vetemjöl till utbakning
- äggvita till pensling, lätt vispad
Ta i förväg fram smör och ägg, så att alla ingredienser är rumsvarma när du sätter igång.
Sätt ugnen på 175 °C. Rör smör, socker och vaniljpulver poröst i en bunke. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan äggulan. Blanda de återstående ingredienserna för sig och häll i bunken. Arbeta snabbt ihop till en ganska kletig deg. Forma degen till två längder, cirka 35 cm långa, på lätt mjölat bakbord. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Peta in chokladbitar som sticker ut och täck över hålen som blir.
Grädda i mitten av ugnen (eller strax därunder) i 25 minuter. Ta ut och sänk värmen till 100 °C. Låt längderna svalna litegrand. Skär dem sedan lite på snedden i 1½-2 cm tjocka skivor och lägg dem med snittytan uppåt på plåten igen. Vänta tills ugnstemperaturen har sjunkit och torka därefter skorporna i mitten av ugnen i 25 minuter; vänd dem efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt skorporna torka klart i eftervärmen med luckan lite på glänt.