Apelsinchokladmousse

Igår fick jag höra att jag har inspirerat en annan att börja baka igen. Jag blev så glad att jag fick rysningar (konstigt symptom på glädje). Fantastiskt att ha kunnat sprida lite bakglädje!
 
Glad i hågen satte jag ihop först ett recept på apelsinchokladmousse och sedan ett recept på apelsinmousse. Det förra receptet visade sig vara en riktig fullträff – fin balans mellan apelsin och choklad, lagom sötma och perfekt konsistens; det senare behöver däremot en rejäl make over …
 
Det är lite av en sport att sätta ihop recept och det vore inte lika roligt om man lyckades jämt. Jag ska pröva igen. Hur som helst, här är receptet på apelsinchokladmousse! (Se nedan!)
 
P.S. Nu har jag fått rätsida på apelsinmousse-receptet. Det finns inkluderat i ett recept på apelsin- och chokladmoussebakelser med browniebotten.
 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad (70 %) av fin kvalitet
  • 1 st äggvita (cirka 35 g)
  • 5½ msk strösocker
  • 3 st äggulor (cirka 17 g/st)
  • 1 msk vatten
  • rivet skal av en stor apelsin
  • 2 krm agar agar-pulver
  • apelsinklyftor till garnering

 

Förberedelser: Mät upp 2½ dl grädde och låt den stå framme, så att den inte är kylskåpskall när du ska vända ihop det hela (annars stelnar lätt moussen innan du är klar). Hacka chokladen fint.

Vispa äggvitan i en värmetålig skål med elvispen inställd på långsam vispning under ett par minuter, tillsätt hälften av sockret under lite snabbare vispning och fortsätt så vispa tills du har ett blankt och fast skum. Sätt sedan skålen i ett hett vattenbad och värm till 65 °C alltmedan du vispar för hand. (Se upp så att temperaturen inte stiger för mycket, för då blir smeten grynig!) Lyft upp skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten har svalnat. Vispa därefter grädden, inte alltför hårt.

Blanda återstoden av grädden (½ dl) med äggulor, vatten, resten av sockret, apelsinskal och agar agar i en annan värmetålig skål. Värm under vispning i hett vattenbad tills temperaturen har stigit till 85 °C, blandningen har tjocknat och agar agarn helt har lösts upp. Låt blandningen svalna litegrand och rör sedan ner den hackade chokladen. (Om det skulle skära sig, så blanda ut det hela med lite av äggvitesmeten.)

Rör tills chokladen har smält och vänd sedan ner cirka en tredjedel av äggvitesmeten däri. Vänd därefter ner chokladröran lite i taget i äggvitesmeten som är kvar. Vänd slutligen snabbt men varsamt ner den vispade grädden. Häll omedelbart upp i portionsskålar eller glas. Ställ in i kylskåp att stelna under minst 2 timmar.

Garnera med apelsinklyftor innan servering.

Taggar: Mousse utan gelatin, agar agar, apelsin, choklad;

Kommentera inlägget här :

Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen