
Det här behöver du till cirka 12 bitar (Ø 24 cm):
- 3 st normalstora ägg (cirka 58 g/st)
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 dl solrosolja
- 150 g finrivna morötter
- 3¾ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk kanel
- en nypa salt
***
- 100 g smör
- 133 g ost av Philadelphia-typ
- 4 dl florsocker
- 1 tsk färskpressad citronsaft
- ⅓ tsk vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)
***
- rivet citronskal eller rostade valnötter till garnering
Ta i förväg fram ägg, matolja och smör, så att ingredienserna är rumsvarma när du sätter igång.
Sätt ugnen på 175 °C. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning och därefter morötterna. Blanda resterande ingredienser och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i en smord, bröad springform, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter tills kakan inte längre är kladdig i mitten. Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den på ett galler att svalna fullständigt.
Vispa ihop alla ingredienserna till glasyren och bred ett tjockt lager över kakan, när den har svalnat helt och hållet. Garnera med rivet citronskal eller – om du hellre vill – rostade valnötter.
Mums mums mums :-)