
Det här behöver du till cirka 12 portioner:
- 100 g blandade nötter (t.ex. paranötter, pecannötter och mandel)
- 6 dl havregryn
- 1½ dl kokosflingor
- ½ dl solrosfrön
- 1¼ dl honung (cirka 175 g)
- 4 tsk kanel
- 2 msk hett vatten
- 2 msk solros- eller majsolja
- ½ dl pumpafrön
- ½ dl linfrön
- ½ dl mörka russin
- ½ dl gula russin
- ½ dl torkade äppelbitar
- 1 dl torkade aprikoser, hackade
Sätt ugnen på 175 °C. Hacka nötterna grovt. Blanda med havregryn, kokosflingor och solrosfrön i en bunke. Rör ihop honung och kanel med hett vatten i en separat skål och rör ner oljan. Ringla honungsröran över havregrynsblandningen och blanda noga. Sprid ut i en långpanna med bakplåtspapper.
Rosta i mitten av ugnen i 18-20 minuter tills färgen är gyllenbrun; ta ut och rör om ett par gånger under tiden. Låt svalna och blanda sedan i pumpafrön, linfrön och torkad frukt. Förvara i en burk med tättslutande lock.
(Ifall du vill ha i hasselnötter, så föreslår jag att du rostar dem för sig i cirka 10 minuter i samma ugnsvärmne, gnuggar av skalet och hackar dem grovt, för att sedan tillsätta dem till den färdiga granolan. Eller köp färdigrostade!)