Vaniljpannacotta med kolasås och rostade pecannötter

 
Jag måste erkänna att jag inte tycker om salt kola. Och när jag hade gjort dulce de leche-fyllda chokladkakor med havssalt härom veckan, så skrapade jag av saltet … Men jag älskar kolasås! Till gräddig vaniljglass eller – som här – en till len och krämig vaniljpannacotta. Lite rostade pecannötter ovanpå och lyckan är gjord!

Vegegelen kan bytas ut mot 2 krm agar agar-pulver; ta då istället ½ dl mjölk och låt blandningen sjuda i 2-3 minuter tills temperaturen har stigit till 85 °C och agar agarn helt har lösts upp. För en lite fastare pannacotta: ta ¾ tsk Vegegel alternativt 2¼ krm agar agar-pulver; dessa lite större mängder kan behövas, om du vill kunna stjälpa upp din pannacotta.

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

  • 4 dl vispgrädde
  • ⅓ dl mjölk
  • 4 msk strösocker
  • ⅔ tsk vaniljpulver (alt. 1 st vaniljstång)
  • ⅔ tsk Vegegel 

                              ***

  • ¾ dl strösocker
  • 1½ msk vatten
  • 1½ dl vispgrädde
  • ¾ dl ljust muscovadosocker
  • 33 g smör

                              ***

  • pecannötter att toppa med

 

Börja med pannacottorna: Mät upp grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt socker, vaniljpulver och Vegegel och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning på medelhet spisplatta. Låt småkoka en halv minut. Ta av från värmen och häll omedelbart upp i portionsskålar. Ställ i kylskåp att stelna under minst 2 timmar.

Gör under tiden kolasåsen: Mät upp strösocker och vatten i en liten kastrull och koka upp på svag värme utan att röra om. Värm under tiden grädden. Låt sockerlagen koka tills den har karamelliserats; färgen ska bli gyllenbrun. Ta av från värmen och tillsätt den varma grädden samt muskovadosocker och rör om tills sockret har smält. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt kolan småkoka 3-5 minuter. Ta av från värmen igen och tillsätt smör. Rör om tills smöret har smält och det hela har blandats. Häll upp i en skål och låt kolan svalna i rumstemperatur. (Förvara i kylskåp och ta fram en god stund innan servering, om du gör den lång tid i förväg.)

Rosta därefter pecannötterna: Värm ugnen till 200 °C och rosta nötterna i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills de har fått fin färg. Hacka dem grovt, när de har svalnat.

Innan servering: Häll försiktigt kolasås ovanpå pannacottorna och toppa med hackade pecannötter. 

Taggar: Pannacotta utan gelatin, kola, pecannötter, vanilj;

Saftiga kanelbullar

Eftersom kanelbullar bara gör livet godare, firar vi självfallet Kanelbullens dag här hemma. Du också? Det finns många knep att ta till för att bullarna ska bli riktigt saftiga och smakrika: 

  • att blanda grädde i degspadet och värma det till 30 °C 
  • att använda rumsvarmt smör istället för smält 
  • att tillsätta ett ägg
  • att snåla med mjölet så mycket man kan 
  • att blanda mandelmassa och lite grädde i fyllningen

Och sedan är ju bullarna förstås allra godast nybakade!

 

Det här behöver du till cirka 35 bullar:

  • 50 g jäst för söta degar
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1½ dl råsocker
  • 1 st ägg
  • 150 g smör
  • omkring 14 dl vetemjöl
  • 1½ tsk stött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • mjöl till utbakning

                              ***

  • 100 g mandelmassa
  • 125 g smör
  • 1½ dl florsocker
  • 2 msk kanel
  • 1 msk vispgrädde

                              ***

  • 1 st ägg till pensling
  • pärlsocker att strö på

 

Ta i förväg fram ägg och smör, så att också dessa ingredienser är rumsvarma när du sätter igång. Smula jästen i en bunke (alternativt i en hushållsassistent). Värm mjölken blandad med grädden till 30 °C. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt socker, ägg, smör i klickar, mjöl, kardemumma och salt. Arbeta degen tills den är blank och smidig (cirka 5 minuter i hushållsassistent eller längre tid för hand) och låt den sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (omkring 45-60 minuter).

Gör under tiden fyllningen: riv mandelmassan fint och blanda med smör, florsocker och kanel; späd med lite grädde, så att den blir lätt att breda ut.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och kavla därefter ut vardera delen till en rektangel, ungefär 45 cm x 35 cm stor. Bred ut hälften av fyllningen på varje och rulla ihop dem från långsida till långsida. Skär i cirka 2½ cm tjocka skivor och lägg dem i stora bullformar – 12 på varje plåt brukar bli lagom. Låt sedan bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek (omkring 30-45 minuter).

Sätt under tiden ugnen på mellan 225 och 250 °C. Vispa ägget till pensling lätt tillsammans med några droppar vatten. Pensla bullarna, när de har jäst färdigt, och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakdukar. 

Taggar: Bullar, kanel;
Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen