Citronfromage (med agar agar)

Att laga citronfromage med agar agar istället för gelatin är lite vanskligt, i synnerhet som blandningar med agar agar stelnar redan över rumstemperatur. Senast jag försökte gick det så där: fromagen höll inte riktigt ihop och smakade för mycket citron. Den här gången tog jag mer agar agar med tanke på citronsaftens syrlighet och lite mindre socker och citron. Resultatet blev en svagt citrongul, fluffig dröm! Dock inte så snygg som jag hade önskat, då det hela hann börja stelna innan jag hade hällt upp. Nästa gång gör jag med flytande pektin!

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

  • 2 st stora ägg (cirka 68 g/st)
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 st citron
  • ½ dl vatten
  • 4 tsk agar agar-flingor (Terrasana)
  • 1 dl strösocker
  • ev. rivet citronskal och citronmeliss till garnering

 

Förberedelser: Ta fram äggen, så att de blir rumsvarma. Mät upp 2 dl grädde och låt den stå framme, så att den inte är kylskåpskall när du ska vända ihop det hela (annars stelnar lätt fromagen innan du är klar). 

Dela äggen, så att du får äggvitor i en bunke och äggulor i en annan. Tvätta citronen noga i ljummet vatten och riv av skalet – bara det yttersta gula. (Detta gör du enklast med ciseleringsjärn.) Pressa ut 2 msk citronsaft i en kastrull och tillsätt citronskalet, resten av grädden (½ dl), vatten och agar agar. Låt stå i 10 minuter. Vispa under tiden äggvitorna tillsammans med några droppar citronsaft: vispa med elvispen inställd på långsam vispning under ett par minuter, tillsätt hälften av sockret under lite snabbare vispning och fortsätt så vispa tills du har ett blankt och fast skum.  

Värm försiktigt citronblandningen på medelhet spisplatta under omrörning. Sjud cirka fem minuter tills temperaturen har stigit till 85 °C och agar agarn helt har lösts upp. Låt svalna medan du vispar först äggulorna tillsammans med resten av sockret, så att det blir ljust och pösigt, och sedan grädden för sig, inte alltför hårt. (Det blir mycket disk …)

Häll ägguleröran i citronblandningen och rör om ordentligt. Vänd därefter snabbt men försiktigt ned grädden. Vänd slutligen ner äggvitorna och häll omedelbart upp i portionsskålar eller i en stor serveringsskål, om du hellre vill det. Ställ in i kylskåp att stelna under minst 2-3 timmar. Servera med grädde och hallon eller njut den som den är. Garnera gärna med rivet citronskal och citronmeliss.

Taggar: Fromage utan gelatin, agar agar;

Kommentera inlägget här :

Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen