En burk lakritspulver har länge stått i mitt skafferi. Nu har jag plötsligt fått en massa nya idéer om vad man kan göra med det. Den första idén som jag har gått vidare med är lakritsmousse. (Den blir inte svart!) Vaniljpulvret kan bytas ut mot 2 tsk kakao; ersätt då gärna 2½ msk av strösockret med 3 msk mörkt muscovadosocker – det blir om möjligt ännu godare!
Det här behöver du till 4-6 portioner:
- 4 dl vispgrädde
- 4½ msk strösocker
- 3½ tsk lakritspulver
- ⅓ tsk vaniljpulver (alt. 1 tsk vaniljsocker)
- 2 st äggulor (cirka 17 g/st)
- 2 msk vatten
- 1½ tsk agar agar-flingor (Clearspring)
- flisad mörk choklad till garnering
Förberedelse: Mät upp 3 dl grädde och låt den stå framme, så att den inte är kylskåpskall när du ska vända ihop det hela (annars stelnar lätt moussen innan du är klar).
Blanda socker, lakritspulver, och vaniljpulver i en kastrull. Vispa ihop med äggulorna. Tillsätt 1 dl grädde, vatten och agar agar-flingor och rör om. Låt stå i cirka 10 minuter, så att agar agarn mjukas upp.
Värm försiktigt på medelhet spisplatta till blandningen uppnått 85 °C och agar agarn helt har lösts upp; detta brukar kräva cirka 5 minuters sjudning. Ta av från värmen och låt svalna litegrand. Vispa under tiden resten av grädden.
Vänta tills ägguleröran håller en temperatur omkring 40 °C. Vänd då snabbt men varsamt ner den vispade grädden. Häll omedelbart upp i portionsskålar. Ställ in i kylskåp att stelna under minst 2 timmar. Garnera med flisad mörk choklad.

Det måste nog testas! till nyår gjorde vi nån lakritssås med krossad turkisk peppar som var gudomligt god!