Hur man gör pannacotta utan gelatin

Att göra pannacotta utan gelatin är enkelt, bara man känner till de rätta proportionerna för att få den len och krämig – annars står man där snopen med en stabbig klump. Det finns flera vegetabiliska geleringsmedel att välja mellan; vilket som blir bäst beror på vad som i övrigt ingår i pannacottan.

Till en pannacotta utan choklad i kan man använda Dr Oetkers Vegegel, Gelésocker Multi från Dansukker eller agar agar (i första hand pulver, som inte behöver sjuda så länge, i andra hand flingor). Med Gelésocker Multi blir det dock lätt för sött, såvida det inte ingår limesaft eller något annat syrligt, eftersom det går åt 1-1¼ dl till 5 dl vätska. Av Vegegel, som inte innehåller något socker, går det åt ¾-1 tsk till denna vätskemängd. Om man tar agar agar-pulver, räcker det med 2¼-2½ krm till samma mängd vätska. Jag brukar ta den mindre mängden geleringsmedel, eftersom jag vill att pannacottan bara precis ska hålla ihop; önskar man kunna stjälpa upp sin pannacotta, bör man dock välja den större mängden. Hur mycket agar agar-flingor som går åt till 5 dl vätska är svårare att säga exakt, då egenskaperna skiljer sig åt olika fabrikat emellan; det rör sig om 6½-8½ ml beroende på fabrikat.

Till en pannacotta med choklad i rekommenderar jag agar agar – med Vegegel eller Gelésocker Multi börjar det hela nämligen stelna ganska snabbt efter det att man har haft i chokladen, så det kan vara svårt att hinna hälla upp det snyggt; med Gelésocker Multi blir det dessutom alldeles för sött, ifall det ingår sötad choklad. Dessutom ska det gå att använda flytande pektin (se pektintillverkaren Atairs hemsida), men det har jag inte provat ännu, så jag får återkomma med uppgifter om det.

Utprovade recept på pannacotta utan gelatin hittar du nedan:

     

Fler recept kommer!

Taggar: Pannacotta utan gelatin, agar agar, gelésocker, pektin, vegegel;

Kommentarer :

#1: yoni

Hej du!
har en fråga:

Du tar mindre än 2¼-2½ krm till 5 dl vätska om jag fattat rätt?
:)

skriven

Kommentera inlägget här :

Söta saker VeggieToppen Mat och Dryck Mat & dryck bloggar Matbloggstoppen